HomeExamenkandidatenVeelgestelde vragen examenkandidaten " itemscope itemtype="http://schema.org/WebPage">

Wij zijn er voor jou.

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen van examenkandidaten. Grote kans dat je hier direct het antwoord vindt op jouw vraag.

Welke examens kan ik doen bij Pharmacon?

Bij Pharmacon kun je de volgende vakdiploma’s halen:

 • Verkoop in de Drogisterij
 • Assistent-Drogist, bestaande uit de modules Adviseren 1 en Adviseren 2
 • Drogist, bestaande uit de modules Adviseren 1, Adviseren 2 en Toezicht

Deze diploma’s zijn geldig voor het drogistenkeurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg van het Centraal Bureau voor Drogisterijbedrijven.

Van Assistent-Drogist naar Drogist

Om het vakdiploma Drogist te behalen moet je de volgende modules halen:

- Adviseren 1 en Adviseren 2 (óf Adviseren Compleet) én

- Toezicht. 

Heb je voor je vakdiploma Assistent-Drogist de modules Adviseren 1 en Adviseren 2 behaald of Adviseren compleet, dan hoef je om door te stromen naar Drogist alleen de module Toezicht nog te behalen.

Hoe kan ik me aanmelden voor het examen?

Vraag eerst bij je opleidingsinstelling na welk examen aansluit op jouw opleiding. Als je dat weet, kun je online je examen boeken. Het is niet mogelijk om telefonisch een examen te boeken. Je kunt zelf de datum kiezen en de locatie aangeven die het dichtst bij jou in de buurt ligt. Let op: het examengeld moet binnen 21 dagen na boeking betaald zijn en uiterlijk 8 werkdagen voor examendatum, anders wordt het examen automatisch geannuleerd.

Waar kan ik examen doen?

Pharmacon biedt het examen op 19 verschillende locaties in het land aan. Dus er is altijd een locatie bij jou in de buurt.

 • Amersfoort Plotterweg 1 3821 BB Amersfoort
 • Amsterdam Oval Tower (De Entree 99-197) 1101 HE Amsterdam Zuid-Oost
 • Alkmaar  Jan Ligthartstraat 1  1817 MR  Alkmaar
 • Apeldoorn Jean Monnetpark 63 7336 BP  Apeldoorn (examens in te boeken vanaf 1 mei 2019)  
 • Arnhem Jansbuitensingel 30 6811 AE Arnhem
 • Assen A.H.G. Fokkerstraat 36 9403 AP Assen
 • Borne Grotestraat 160B 7622 GR Borne
 • Breda Keermanslaan 66 4835 GG Breda
 • Den Helder Het Nieuwe Diep 23 – 25 1781 AC Den Helder
 • Deventer Maagdenburgstraat 22 7421 ZC Deventer (examenafname tot 6 juli 2019)
 • Eindhoven Paradijslaan 40 5611 KP Eindhoven
 • Ermelo Chevallierlaan 8 3851 PZ Ermelo
 • Goes Stationsplein 9 – 11 4461 HP Goes
 • Heerlen CBS weg 11  6412 EX Heerlen
 • Leeuwarden Fahrenheitweg 6 8912 AJ Leeuwarden (per 1 juli 2019: Francois Haverschmidtwei 2,  8914 BL Leeuwarden) 
 • Leiden Schuttersveld 6 – 16 2316 ZB Leiden
 • Maastricht Withuisveld 9 6226 NV Maastricht
 • Paramaribo SURINAME
 • Rotterdam Weena 200 (toren B) 3012 NJ Rotterdam
 • Utrecht (Papendorp) Papendorpseweg 100 3528 BJ Utrecht
 • Venlo Spoorstraat 44 5911 KJ Venlo
 • Vlissingen NHI/BMP, INdustrieweg 3, 4382 NA, Vlissingen
 • Voorburg Koningin Julianalaan 214 2274 JP Voorburg
 • Willemstad, Curacao
 • Zwolle Exam centet IJsseltoren, Grote Voort 247, 8041 BL, Zwolle

Wat kan ik verwachten van het examen?

Je doet examen op de computer. De meeste examens bestaan uit 51 meerkeuzevragen en 3 casussen waarmee je 9 punten kunt behalen. Een casus is een praktijksituatie zoals die in de drogisterij zou kunnen voorkomen.

Uitzonderingen op bovenstaande samenstelling zijn de examens voor de modules Adviseren Compleet en Toezicht. 

 • Adviseren Compleet: 102 meerkeuzevragen en 6 casussen waarmee je 18 punten kunt halen.
 • Toezicht: 30 meerkeuzevragen.

Voor de examens krijg je 45 minuten de tijd, behalve voor het examen Adviseren Compleet. Voor Adviseren Compleet krijg je 90 minuten de tijd.

Wat kost het om examen te doen?

Het examen kost € 113,80. Dat is inclusief 21% BTW. Alleen het examen Adviseren Compleet, dat uit twee modules bestaat, kost € 195,85 inclusief BTW. 

Wat zijn de exameneisen?

De kennis en vaardigheden die je moet beheersen, zijn voor elk diploma anders. In de exameneisen kun je lezen wat de eisen zijn voor jouw opleiding.

Wat zijn de examenreglementen?

Het examenreglement kan je hier downloaden.

Wanneer krijg ik mijn diploma?

Direct na het examen zie je op het beeldscherm het resultaat. Je krijgt een eindcijfer tussen de 1 en de 10. Heb je een 6 of hoger, dan ben je geslaagd. Je krijgt een voorlopige cijferlijst via de mail toegestuurd en ongeveer twee weken na het examen krijg je het diploma met de definitieve cijferlijst thuisgestuurd. Moet je verschillende examens doen voor het diploma? Dan krijg je het diploma thuisgestuurd nadat je alle onderdelen hebt afgerond.

Wat moet ik doen als ik mijn diploma kwijt raak?

Als je je diploma kwijt bent, kun je een diplomaverklaring opvragen. Daarin staat dat je je diploma gehaald hebt. De kosten daarvoor zijn € 25,-. Vul hier het aanvraagformulier in.

Kan ik een geboekt examen annuleren?

Ja, een geboekt examen kun je annuleren tot en met 14 dagen voorafgaand aan de examendag. Je krijgt de helft van het betaalde examengeld terug. Als je later annuleert, betaal je de volledige examenkosten. Je kunt het examen online annuleren. Je hebt daarvoor het boekingsnummer nodig dat je bij de bevestiging hebt ontvangen.

Kan ik mijn examen verplaatsen?

Ja, dat kan. Tot en met 14 dagen voorafgaand aan de examendag kun je zelf het examen verplaatsen naar een andere datum, tijd of locatie. Het examen verplaatsen is gratis als de nieuwe examendatum niet later valt dan 90 dagen na de boekingsdatum van het oude examen. (Dit is de datum waarop je het examen hebt geboekt en die op de bevestiging staat, en dus niet de examendatum.)

Wil je het examen verplaatsen naar een datum later dan 90 dagen na de boekingsdatum van het oude examen? Dan moet je een nieuw examen inboeken en ook opnieuw betalen. Wil je je examen online verplaatsen, vul dan je boekingsnummer en geboortedatum in.

Als het examen door jouw opleider is ingeboekt, neem dan contact met jouw opleider op om je examen te verplaatsen.

Kan ik ook mondeling examen doen?

Heb je ernstige examenvrees of ben je dyslectisch? Misschien kun je het examen dan mondeling doen. Om mondeling examen te kunnen doen, moet je een medische verklaring hebben. Bij het mondeling examen worden de examenvragen en antwoorden voorgelezen door een examinator, en geeft u in de computer de antwoorden aan. Het examen is gelijk aan een regulier examen. Per 1 januari 2019 kost het mondelinge examen € 171,30 inclusief BTW.

Inschrijfformulier mondeling examen

 Ik heb dyslexie en daardoor extra tijd nodig voor het examen, kan dat?

In dat geval raden wij je aan contact op te nemen met ons kantoor. Na het sturen van een dyslexieverklaring kunnen wij een examen voor je inboeken met extra tijd.

Let op: als je zelf al een examen hebt ingeboekt kan er geen extra tijd meer worden toegevoegd. Ook is het niet mogelijk om een examen met extra tijd om te boeken. Als je wilt omboeken, neem dan contact op met ons kantoor. Wanneer je zelf een examen met extra tijd omboekt, vervalt de extra tijd.

Hoe werkt het met de proefexamens?

Om je te helpen met de voorbereiding voor het examen bieden wij proefexamens aan. Voor het examen Toezicht Drogist en Adviseren Compleet is er één proefexamen beschikbaar. Voor de examens Adviseren 1, Adviseren 2 en Verkoop in de Drogisterij zijn er meerdere proefexamenversies.

Wanneer je van jouw opleider een code krijgt voor een gratis proefexamen, is dit altijd versie 1 van de proefexamens. Voor Adviseren 1 betreft dit dus proefexamen Adviseren 1 - versie 1. Voor Adviseren 2 betreft dit proefexamen Adviseren 2 - versie 1.  Deze proefexamens kan je zo vaak oefenen als je wilt in een periode van een jaar.

Wanneer je graag nog een andere versie wilt oefenen voor jouw examen, dan kost dit proefexamen €10,20 per extra versie. Deze betaalde proefexamens kan je 5 keer oefenen in een periode van maximaal 5 maanden. Let op: wanneer je via jouw opleider al een gratis proefexamen hebt en je wilt een extra proefexamen aanschaffen, kies dan niet voor versie 1. Anders heb je twee dezelfde proefexamenversies.

Voor meer informatie over het inschrijven voor de proefexamens, ga naar Proefexamens - hoe werkt het?

Ik heb een vraag over de lesstof.

Inhoudelijke vragen over de lesstof kan je opleidingsinstituut beantwoorden. Het examen staat hier los van.

Helaas, ik heb mijn examen niet gehaald. Wat nu?

Het slimste is om zo snel mogelijk opnieuw examen te doen. Hoe sneller je dat doet, hoe minder moeite en tijd het kost om de examenstof weer te leren. Ook is de kans dan groter dat je lesmateriaal actueel is. Online inschrijven voor een herexamen gaat net zoals inschrijven voor een gewoon examen. Het is dus niet mogelijk om telefonisch een herexamen in te boeken.

Ik wil graag weten wat ik fout heb gedaan.

Als je je examen wilt inzien, dan kan dat op ons kantoor in Maarssen. Voor een afspraak kun je bellen met het examenbureau op 0346-584210 of mailen naar examens@pharmacon.nl. Gemaakte examens sturen we niet op.

Ik heb extreme examenvrees en ben al eens gezakt. Wat moet ik doen?

In speciale gevallen kun je individueel examen doen. Dan kun je het examen dat je niet hebt gehaald inkijken en aansluitend examen doen zonder de aanwezigheid van andere examenkandidaten. Dit gebeurt op ons kantoor in Maarssen. Als je hier meer over wilt weten, kun je bellen met het examenbureau op 0346-584210 of mailen naar examens@pharmacon.nl.

Ik heb een klacht over een examen. Waar kan ik terecht?

Pharmacon neemt klachten van examenkandidaten heel serieus. Binnen 6 weken na de examendatum kun je een klacht indienen via het contactformulier. Meer informatie over de klachtenprocedure vind je in het examenreglement.

Ik ben het niet eens met de uitslag van mijn examen. Wat nu?

Als je je niet kunt vinden in de uitslag, kun je bezwaar maken. Hoe dat werkt, lees je in het examenreglement. Bezwaar indienen doe je via het contactformulier.

Ik heb vragen over de examenuitslag en over het toesturen van mijn diploma.

Bij vragen over de examenuitslag of over het toezenden van je diploma kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we binnen 3 werkdagen contact met je op.

Ik heb een vraag over nascholing

Voor vragen over nascholing kun je bij het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven terecht.

Ik heb een andere vraag.

Voor andere vragen kun je contact met ons opnemen. Telefonisch kan dat van maandag tot en met woensdag tussen 9.00 en 17.00 uur op 0346 – 58 42 10. Je kunt ook het contactformulier invullen.

Heb je een vraag, klacht of bezwaar?

Een vraag stellen:

 • Wil je meer weten over de examenuitslag of over het toezenden van je diploma, dan kun je het contactformulier invullen. We nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.
 • Voor andere vragen kun je contact met ons opnemen per telefoon of e-mail. Telefonisch kan dat elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur op 0346 – 58 42 10. Je kunt ook het contactformulier invullen.
 • Met vragen over de lesstof kun je terecht bij je opleidingsinstituut.

Een klacht indienen:

 • Pharmacon vindt het belangrijk dat de examens goed verlopen. Daar besteden we dan ook veel aandacht aan. Toch kan het gebeuren dat er iets niet goed gaat. Heb je een klacht over de inschrijfprocedure, het verloop van het examen of het examen zelf, dan nemen we die serieus. We doen dan ons best om samen met jou tot een goede oplossing te komen.
 • Een klacht kun je indienen tot 6 weken na de examendatum. Binnen twee weken krijg je een reactie van ons. Voor het indienen van een klacht kun je het klachtenformulier invullen.
 • Lees meer over de klachtenprocedure in het examenreglement.

Bezwaar maken:

 • Ben je het niet eens met de examenuitslag? Dan kun je bezwaar indienen.
 • De examencommissie bekijkt of je bezwaar terecht is.
 • Bezwaar indienen kan tot 6 weken na de examendatum. Binnen twee weken krijg je een reactie van ons. Voor het indienen van bezwaar kun je het bezwaarformulier invullen.
 • Lees meer over de bezwaarprocedure in het examenreglement.

Wij werken samen met

Vragen? Mail ons.

Email: examens@pharmacon.nl
of bel naar: 0346 584 210

Stichting Pharmacon
Postbus 1253
3600 BG Maarssen